Netwerken tussen roomsoezen en mini-eclairs

GOEREE-OVERFLAKKEE – Bij GO-Linked stond dinsdag 29 oktober de op één na laatste Open Coffee voor 2019 op de agenda. Dit eilandelijke netwerk van en voor ondernemend Goeree-Overflakkee beleefde zijn tot nu toe drukst bezochte bijeenkomst. Een maximumaantal deelnemers van zestig was aanwezig en er moest zelfs een wachtlijst worden aangelegd. Bijzonder was dat de gastheer voor deze bijeenkomst, AB Zuid-Holland te Stellendam, het gezelschap niet in eigen bedrijf ontving maar daarvoor liever uitweek naar één van zijn klanten, om díe juist in het zonnetje te zetten. Dit maakte dat de Open Coffee van 29 oktober gehouden werd bij Poppies Bakery Nederland b.v. te Melissant.

Tekst en foto: Villerius Tekstproductie & Fotografie

Na een welkom door Maureen van Leeuwen namens GO-Linked en door Lars Kaim namens AB Zuid-Holland werd het woord al gauw gegeven aan Hugo de Ridder, één van de directieleden van Poppies Bakery. Tijdens een rondleiding nam hij zijn gasten mee door de Melissants-Belgische fabriek en vertelde er het nodige over.

Klaprozen
In 2010 nam het Belgische bedrijf Poppies het toenmalige Culi d’Or over, op bedrijventerrein Ruijgenhil te Melissant. De bedrijfsnaam Poppies, met bijbehorend logo, is een vrije creatie uit twee ‘ingrediënten’. Enerzijds is het een afgeleide van de naam van de oprichter van het bedrijf: meesterbakker Popelier, die in 1935 in het West-Vlaamse Ieper een bakkerij startte. Anderzijds ziet het op het historische gegeven dat door de bombardementen aldaar tijdens de Eerste Wereldoorlog in genoemde streek vijf jaar lang geen enkele klaproos – poppy in het Engels – meer heeft gebloeid, hoewel die daarvoor er juist zo rijk groeiden en bloeiden. Het bracht in 1976 de toenmalige bedrijfsleiding op het idee om, toen het bedrijf werd omgezet van een biscuitbakkerij naar een industriële bakkerij van luxe kwaliteitsproducten, het de naam Poppies te geven.

Grootste van Europa
Gedurende de opeenvolgende decennia heeft de onderneming een spraakmakende ontwikkeling doorgemaakt, met nieuwe producten en productieprocessen en met uitbreiding van productielocaties ook in Frankrijk, de Verenigde Staten, Duitsland, Engeland en Nederland. Poppies hanteert diverse productielijnen die een rijke variatie aan lekkernijen oplevert van diverse soorten kleinere tot grotere koekjes, luxe koeken, wafels, gebak, macarons, soesjes en donuts in diverse varianten, mini-eclairs, petitfours en muffins. De producten worden allemaal onder eigen merknaam van tal van bekende horecabedrijven en detailhandels – waaronder Lidl en Aldi – geleverd. In de Melissantse vestiging vindt een volledig geautomatiseerd productieproces plaats. Elk uur komen er 200.000 soesjes uit de fabriek in Melissant, die de grootste soesjesproducent van Europa is. De winstmarges zijn niet groot. Daarom is een grote productiecapaciteit heel belangrijk, zo legde De Ridder uit.
De rondleiding voerde langs allerlei fasen in het productieproces, van het opspuiten van deeg tot het uit de oven rollen van de gebakken soesjesbolletjes, en van het inspuiten van de room tot het verpakken van het eindproduct in eigenmerkdoosjes toe. Aan kwaliteitscontrole, zeker ook met het oog op de voedselveiligheid, wordt in het bedrijf zeer zwaar getild. In de enorme opslagloods, die in z’n greep wordt gehouden door een temperatuur van -20 graden Celsius, staat een levervoorraad van vier weken gereed. En uit die voorraad kon tijdens de netwerkbijeenkomst van GO-Linked uitgebreid worden geproefd en genoten.

GO-Linked
GO-Linked is een eilandelijk netwerk van en voor ondernemers, zzp’ers, bestuurders en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties. Het doel van GO-Linked is het ondernemerschap en ondernemersorganisaties op Goeree-Overflakkee te bevorderen en met elkaar te verbinden, zodat dit op een positieve wijze geborgen blijft. Daarvoor organiseren de initiatiefnemers Mirlande Besemer en Maureen van Leeuwen regelmatig netwerkbijeenkomsten. Eén van die bijeenkomsten is de Open Coffee, die vijf keer per jaar op een telkens andere locatie op Goeree-Overflakkee wordt gehouden, onder het genot van een hapje en een drankje. Het is mogelijk om voor € 85 per jaar Vriend van GO-Linked te worden en daarmee de netwerkorganisatie en haar activiteiten te steunen. De volgende bijeenkomst is dit keer geen Open Coffee, maar een Open Wine. Deze wordt op vrijdag 13 december a.s. gehouden bij Wijnkoperij de Halve Maan in Stellendam.
Zie voor meer info www.go-linked.nl.

Initiatiefnemer

Initiatiefnemer

Facilitair

interlink-groep